Jdi na obsah Jdi na menu
 


Logopedie

 

Logopedická péče má v naší MŠ významné místo. V Modré třídě probíhá intenzivní logopedická terapie, prolínající celým dnem. Děti jsou vedeny ke správné komunikaci mezi sebou i s dospělými. V případě úpravy výslovnosti je velmi důležitá fixace a automatizace naučených hlásek v řeči. Během dopoledního vyučování je čas na společná cvičení, ráno i odpoledne pak děti každodenně pracují individuálně s paní učitelkou.
          Velká pozornost je věnována rozvoji všech dovedností, které s řečí úzce souvisejí: pohybu, jemné motorice
a grafomotorice, pohyblivosti mluvidel, sluchovým schopnostem, dýchání, ovládání hlasu, zpěvu a rytmickému cítění, rozvoji slovní zásoby,...atd. Učitelky spolupracují s dalšími odborníky z oblasti pedagogiky a zdravotnictví, hlavními partnery jsou samozřejmě rodiče.

        Do specializované Modré třídy jsou děti přijímány na základě žádosti rodičů a  následného doporučení logopedického SPC. Program logopedické třídy je většinou rodině nabídnut už během orientační diagnostiky při zápisu. Rodiče z celého regionu, jejichž dítě má potřebu specializované logopedické péče, mohou požádat o konzultaci.

          Logopedická péče v běžných třídách naší školy (Zelená, Červená, Oranžová a Žlutá) je součástí výuky. Všechny učitelky jsou zároveň logopedickými asistentkami a věnují se prevenci řečových vad. Učí děti naslouchat, cvičí pohyblivost mluvidel, rozvíjejí slovní zásobu a komunikační schopnosti dětí. Doporučují děti k podrobné diagnostice v rámci školy.
               Pokud není logopedický problém součástí závažnějšího postižení a rodina dobře spolupracuje, odcházejí děti z naší mateřinky dobře komunikačně připraveny pro školu i pro život.